Sajenje potaknjencev murv

V kolekcijo starih genotipov smo v mesecu oktobru posadili lanske potaknjence murv, 110 mladih dreves iz Madžarske ter 40 dreves iz Slovenije. Pri sajenju so nam bili v veliko pomoč študentje. V okviru terenskih vaj so pomagali pri kopanju lukenj, rezanju zaščitnih mrež, zabijanju kolov ter pri sajenju dreves. Stara in na novo posajena drevesa smo na koncu zaščitili še z mrežo proti divjadi, zalili in okoli dreves položili slamo.

 

  

Posted by Murva in Nekategorizirano, 0 comments

Prispevek na radiu Agora

Prof. dr. Andreja Urbanek Krajnc in mag. Johannes Rabensteiner v prispevku razkrivata poreklo, prvotno rabo in koristnosti murve. Več v prispevku.

https://cba.fro.at/376469

 

 

Posted by Murva in Nekategorizirano, 0 comments

Svilogojski posvet v Prosenjakovcih

V soboto, 17. marca 2018 je v prostorih nekdanje stražnice na meji z Madžarsko v Prosenjakovcih potekal brezplačni svilogojski posvet. Predavateljici dr. Rebeka Berčič in dr. Andreja Urbanek Kranjc sta bodočim rejcem predstavili svilogojstvo in z njim povezano morikulturo, testni rejec Janez Škalič pa je s prisotnimi delil svoje bogate praktične svilogojske izkušnje. Posveta se je udeležilo 20 zainteresiranih potencialnih rejcev sviloprejk.

Continue reading →

Posted by Polona in Nekategorizirano, 0 comments

Naš projekt v oddaji Ljudje in zemlja

V tretji februarski oddaji Ljudje in zemlja smo imeli možnost predstaviti naš projekt v sklopu promocije študija na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru. Celoten prispevek si lahko ogledate na spodnji povezavi, naš del pa se začne pri 27:25.

Posted by Polona in Nekategorizirano, 0 comments

Sajenje lanskih potaknjencev v kolekcijo

Še pred prvo zmrzaljo smo v našo kolekcijo starih lokalnih genotipov iz terena posadili lanske potaknjence. Posadili smo 120 mladih dreves iz Slovenskih Goric, Dolenjske in Primorske. Pri kopanju lukenj, izdelovanju žičnatih mrež proti malim sesalcem in sajenju so nam bili v veliko pomoč študentje, ki so na ta način opravili del obveznega terenskega dela. Tako na novo posajena, kot tudi že obstoječa mlada drevesa v kolekciji smo zaščitili z mrežami proti srnjadi.

Continue reading →

Posted by Polona in Nekategorizirano, 0 comments

Sajenje mladih murv v Prekmurju

Ta teden smo v okviru Tedna otroka in v sklopu projekta za oživitev vzgoje sviloprejk v Prekmurju na povabilo župana občine Moravske Toplice Alojza Glavača ter rejca sviloprejk iz Prekmurja Janeza Škaliča zasadili nekaj mladih murv v okolico vrtca Moravske Toplice ter vrtca Martjanci. Vodji našega projekta doc. dr. Andreja Urbanek Kranjc in dr. Rebeka Berčič sta s krajšim predavanjem predstavili murve, pri samem sajenju dreves pa so pomagali tudi otroci vrtcev, njihovi vzgojitelji in starši. Mlade murve so potaknjenci, vzgojeni iz vzorcev, ki smo jih nabrali tekom našega terenskega dela.

Continue reading →

Posted by Polona in Nekategorizirano, 0 comments

Naš projekt na Tedniku

V septembru je naš laboratorij obiskala ekipa Tednika in posnela del oddaje. Prispevek z naslovom Slovenska svilena je dostopen na spodnji povezavi:

 

 

 

 

 

Posted by Polona in Nekategorizirano, 0 comments

Terensko delo 2017

Zaključili smo s terenskim delom za letošnjo sezono! Konec maja smo izvedli en teren po Sloveniji, prevozili smo Primorsko in prinesli 67 vzorcev murv. Ostalo terensko delo pa je potekalo na Madžarskem in sicer sta dve ekipi v 11 terenskih dneh skupno zabeležili natanko 1500 lokacij dreves v regijah: Bekes, Somogy, Vas, Zala, Tolna, Baranya, Budapest, Pest, Heves, Fejer, Csongrad, Veszprem, Bacs-Kiskun, Gyor-Moson-Sopron, Jasz-Nagykun-Szolnok ter Borsod-Abauj-Zemplen.
Continue reading →

Posted by Polona in Nekategorizirano, 0 comments

Stanje po zmrzali

Zdaj skoraj že tradicionalna zmrzal ob koncu aprila je pustila posledice tudi na našem nasadu murv. Rast je bila prekinjena, saj je mraz nekatere podtaknjence dodobra osmodil, nekateri pa so jo odnesli z nekoliko manjšimi posledicami. Continue reading →

Posted by Polona in Nekategorizirano, 0 comments