Hranilna vrednost listov

Ni še povsem jasno, zakaj se sviloprejke hranijo prav z listi murv. Kar 70% proteinov, ki gradijo telo sviloprejk, žuželke dobijo prav iz njih. Bela murva vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, kalcij, železo, askorbinsko kislino, β-karoten, tiamin, folno kislino, vitamin D in različne fenolne spojine. Fenoli (flavonoidi, fenolne kisline, antocianini, stilbeni, tanini, lignani, lignini) so pomembni tako pri rasti in razvoju rastlin, kot tudi pri obrambi pred okužbami in poškodbami. Spojine so pogosto prisotne v rastlinskih tkivih in so močni antioksidanti. (Urbanek Krajnc s sod. 2014).
Fenolne spojine kot antioksidanti rastlino ščitijo na različne načine; neposredno reagirajo s prostimi radikali, jih odstranjujejo iz celic, razgrajujejo na manj reaktivne snovi, nadzorujejo aktivnost mnogih encimov.

Listi bele murve. Foto: Tina Ugulin

Glavne fenolne spojine v listih murv so različne kisline: klorogena, galna, vanilina, kavna, kumarna, p-hidroksibenzojna, in še nekatere druge kisline. Bela murva vsebuje oksiresveratrol in 5,7-dihidroksikumarin 7-metil eter, ki ima antioksidativni potencial (Oh et al., 2002). Podobno kot pri beli, tudi črna murva vsebuje primerljive snovi, s tem da si bili v črni najdeni tudi karotenoidi (Radojkovič et al. 2012).
S tvorbo nekaterih fenolov se rastline odzivajo na objedanje. Rastlinski fenoli že v nizkih koncentracijah varujejo rastlino pred glivnimi okužbami in objedanjem žuželk.
V okviru projekta se osredotočamo predvsem na določanje prisotnosti tiolov z majhno molekulsko maso (cistein, glutation) v listih murv in na njihov pomen v askorbatno-glutationovem ciklu, presnavljanjem fenolov in prehrambeno vrednostjo za sviloprejke.

Žveplove aminokisline, na primer glutation (GSH), imajo pomembne naloge tako pri rastlinah kot tudi pri živali, kot je na primer obramba pred oksidativnemu stresu, pa tudi pred težkimi kovinamu, herbicidi in ksenobiotiki. Je glavna spojina, ki regulira aktiviranje obrambnih genov in je povezana z vzpostavljanjem z žveplom sprožene rezistence (SIR) (Noctor & Foyer 2011).