Terensko delo 2017

Zaključili smo s terenskim delom za letošnjo sezono! Konec maja smo izvedli en teren po Sloveniji, prevozili smo Primorsko in prinesli 67 vzorcev murv. Ostalo terensko delo pa je potekalo na Madžarskem in sicer sta dve ekipi v 11 terenskih dneh skupno zabeležili natanko 1500 lokacij dreves v regijah: Bekes, Somogy, Vas, Zala, Tolna, Baranya, Budapest, Pest, Heves, Fejer, Csongrad, Veszprem, Bacs-Kiskun, Gyor-Moson-Sopron, Jasz-Nagykun-Szolnok ter Borsod-Abauj-Zemplen.

Na terenu smo zbirali material za izdelavo potaknjencev, liste dreves za herbarij, vršičke za analize DNK, liste za biokemijske analize, pri nekaterih drevesih pa tudi plodove. Predvidoma do konca poletja bomo še opravljali analize aminokislin, skupnih proteinov in fenolnih substanc v listih. Pozimi bomo delali analize DNK. Listom, ki kažejo znake bolezni, bomo poskušali najti povzročitelja. Herbarij bomo uporabili za morfometrijo listov, preživeli potaknjenci pa bodo dobili svoje mesto na posestvi fakultete.

Hvala študentom, ki so nam pomagali pri vzorčenju na terenu, pospravljanju vzorcev, izdelavi potaknjencev, herbarija, mletju materiala in vzpostavitvi spletne strani. In kuhanju marmelade. Hvala projektu Po kreativni poti do znanja, ki nam je omogočil sodelovanje s študenti.

Sledi nekaj foto utrinkov iz vzorčenj. Imeli smo se lepo 🙂

Foto: Polona Sušnik

Dodaj odgovor