Uporaba

Murve so že v preteklosti gojili kot okrasna in sadna drevesa in imajo širok nabor uporabe.

Plodovi murv imajo visok delež enostavnih sladkorjev (večinoma glukoze in fruktoze), ki zagotavljajo hiter vir energije, ter relativno visoko raven beljakovin (okoli 10 odstotkov) ter prav toliko vlaknin, ki so pomembne za uravnavanje prebave. Plodove lahko predelamo v marmelade, želeje, sirupe, likerje, žgane pijače (dudovača), vino in kis. V preteklosti so sadeže uporabljali kot nadomestilo za sladkor. Plodovi črne murve so uporabili za barvanje vina. Plodove bele murve uporabljajo tudi za zdravljenje slabokrvnosti, splošne slabosti, izboljšanje krvne slike ter sladkorne bolezni, saj znižujejo raven glukoze v krvi.

Listi vsebujejo veliko hranilnih snovi (delež beljakovin je do 25 %) in se že tradicionalno uporablja kot naravni hranilni tonik namenjen za široko uporabo. So dober vir mineralov (kalcija, fosforja, kalija, magnezija) ter vitaminov (C, E in K), pa tudi močnega antioksidanta resveratrola, ki ima protivnetno in protirakavo delovanje, zaradi česar se murva uveljavlja kot superživilo.

Izvlečke murve, ki vsebujejo stilbenoide, lahko uporabimo za posvetlitev kože, ker zavirajo sintezo melanina. Uporabimo jih lahko tudi kot antioksidante za zaščito kože pred oksidativnim stresom. Tonik iz listov je primeren za nego mastnega lasišča, saj uravnavajo izločanje sebuma ter za nego pri prekomernem izpadanju las. Dokazano je, da ekstrakt listov pospešeno celi rane, zato jih lahko uporabimo za nego obremenjene kože.

Sviloprejke se hranijo na listih bele murve. Foto: Polona Sušnik

Z listi ne krmijo samo sviloprejke, temveč tudi drobnico in mlečno živino. Listi imajo izjemne zdravilne lastnosti. Ekstrakti iz listov imajo neuroprotektivni, imunomodulatorni, antihiperglikemični, protivirusni in protirakavi učinek. Čaj iz listov se uporablja pri ledvičnih težavah in za razčiščenje jeter. Hkrati deluje kot antipiretik proti povišani telesni temperaturi.

Tudi lubje drevesa murve ima zdravilne učinke, saj pomirja kašelj in lajša težave pri dihanju, zdravi edem, ima diuretične in antibakterijske učinke. Spojine izvlečkov murve dokazano zavirajo putiko in prekomerni produkciji sečne kisline.

Les bele in črne murve je trajen, žilav in trd, primerjljiv s hrastovino. Uporaben je v gradbeništvu, sodarstvu in strugarstvu. V mizarstvu ni zelo cenjen, ker po obdelavi spremeni barvo. V delti Neretve so iz lesa črne murve izdelovali tradicionalne čolne za prevoz sadja in zelenjave.